Jochem Myjer: “Als het erin zit, komt het er vanzelf uit”

‘Heb ik wel de goede carrière gekozen? Wordt het niet eens tijd voor iets anders? Ben ik eigenlijk wel ergens goed in?’ Veel van mijn coachingstrajecten draaien om minder piekeren en meer werkplezier. Inspirerende verhalen van inspirerende mensen helpen daarbij. Neem bijvoorbeeld de altijd boeiende Jochem Myjer, die mij in dit interview vertelt over zijn bijzondere loopbaan. Een paar uur voor zijn show ‘Adem in, adem uit’ spreek ik hem in zijn kleedkamer. Wat een eer! Met zijn – ogenschijnlijk – tomeloze energie vertelt Jochem mij over zijn leven. Als cabaretier en als mens. Wat drijft hem? Welke lessen leert hij ons? Haal eruit wat erin zit!

Even, heel even, keek hij de dood in de ogen… de 39-jarige komiek Jochem Myjer. Na de operatieve verwijdering van een tumor uit zijn ruggenmerg, een lange revalidatie en nog steeds de nodige fysieke beperkingen, staat hij toch weer glunderend en stuiterend op de bühne. Ook zijn eerste kinderboek is een doorslaand succes. Waar haalt hij die onbesuisde passie toch vandaan?

Hoe hervind je werkplezier als je bent vastgelopen in je loopbaan? En wat als je jouw talenten nooit hebt ontdekt? Komiek Jochem Myjer – de man die al vanaf de basisschool lijkt te weten wat hij wilt – vertelt hoe hij zijn passie vond. “De lagere school was een sleutelmoment in mijn leven”, zegt hij. “Ik paste niet zo goed in de groep. Ik was anders dan de andere kinderen. Totaal anders zelfs. En dat werd niet geaccepteerd. Totdat ik ontdekte dat ik goed was in grapjes. Ik kon klasgenootjes en leraren feilloos imiteren en iedereen aan het lachen maken. Zolang ik gek deed, hoorde ik bij de groep. En welk kind wil dat niet?”

Als alles samenvalt
Uit noodzaak ontdekt dus, dat talent waarmee Jochem nu zo succesvol op de planken staat. “Ergens wel ja. Want het werkte. Grappig zijn, maakte me geliefd. Dus op jonge leeftijd was het mijn reddingsboei.” Maar het werd meer dan dat. Glimlachend gaat hij door: “Toen ik wat ouder werd, merkte ik dat bepaalde puzzelstukjes van mezelf steeds meer op hun plaats vielen. Alles wat ik kan, alles waar ik goed in ben, alles waar ik plezier in heb… het valt allemaal samen als ik op dat podium stap. Natuurlijk heb ik ook regelmatig coaching gehad om inzicht in mezelf te krijgen. Succes komt niemand zomaar aanvliegen.”

Passie, talent, met plezier naar het werk… Voor Jochem is het eigenlijk één en hetzelfde. “Werk draait voor mij om plezier.” Toch ziet hij om zich heen vaak andere dingen gebeuren. “Als ik om me heen kijk dan is het eerder uitzondering dan regel dat mensen op hun veertigste weten wat ze willen of een leuke baan hebben. Vaak staan ze niet in hun kracht en nemen ze beslissingen op basis van ratio, niet op basis van gevoel. En als ik één ding met vallen en opstaan heb geleerd in het leven, dan is het wel dat gevoel altijd klopt. En dat we dat altijd serieus moeten nemen.”

Een nieuwe richting
Ondanks zijn grote talent, verliep de carrière van Jochem ook niet helemaal rechtlijnig. Hij studeerde biologie, maar maakte die studie niet af. En naast zijn shows is hij inmiddels bestsellerauteur van een kinderboek. Een nieuwe richting dus. Jochem: “Natuurlijk is het bijzonder dat ik op mijn 19 e al precies wist wat ik wilde en daar mijn studie voor aan de kant schoof. Het heeft ervoor gezorgd dat ik al mijn dromen heb waargemaakt. Zelfs Carré, dat was mijn grootste wens. Maar ik voel me nog te jong om geen nieuwe doelen meer te hebben.”

Altijd een reden om iets niet te doen
Het schrijven van een kinderboek wilde Jochem al langer. “Er was altijd een reden om het niet te doen. Mijn ziekte heeft de laatste barrières en excuses uit de weg geholpen. Natuurlijk gun ik het niemand, maar eigenlijk zou iedereen het eens moeten meemaken om zo ernstig ziek te zijn.” Hij legt uit: “Succes is altijd mijn drive geweest. Ik raakte in een flow door haalbare doelen te stellen. Steeds weer een klein stapje vooruit om uiteindelijk te bereiken wat ik wilde. Maar inmiddels weet ik dat succes buiten mezelf ligt. En dat écht geluk van binnenuit komt. Dat heb ik door mijn ziekte geleerd. Mijn ouders zeiden vroeger: ‘Doe wat je wilt. Als het erin zit, komt het er vanzelf uit.’ En dat geloof ik nog steeds. Wees jezelf en doe de dingen die uit je hart komen. Dat maakt je uniek.”

Echt geluk
Deze beslissing heeft Jochem zelf ook genomen. “Ik wil nu dingen doen die ík leuk vind. Dingen maken die ík mooi vind. Wat dat ook is. Dat is de enige weg naar werkplezier.” Zwijgt even. “Maar vooral niet vergeten dat werk ook maar werk is. Het ware geluk zit voor mij niet in een succesvolle show of een geslaagd nieuw boek, maar in mijn mooie gezin en mijn vrienden. Dat is duizend keer waardevoller dan het werk op zich.”

Reacties ( 0 )

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *

    Gratis tips voor meer werkplezier

    Vul je e-mailadres in en krijg een paar keer per jaar food for thought om jezelf nog meer te ontwikkelen.