Op coachingsreis naar Spanje: dit leerde Maikel

Met een belangrijke rol in het familiebedrijf, drie opgroeiende kinderen en een extreme drang om het iedereen naar de zin te maken, heeft Maikel steeds sterker het gevoel dat hij wordt geleefd. Een gevoel van wanhoop brengt hem in oktober 2019 op het pad van coach Priscilla Hovenier. ‘Twee weken later zat ik in het vliegtuig naar Spanje voor een individuele coachingsreis.’

Overal prikkels

Op welk punt in je leven erken je dat je er zelf niet meer uitkomt? Er was bijna een burn-out voor nodig om Maikel te doen inzien dat het slecht met hem ging. ‘Ik worstelde met een heleboel grote vragen’, blikt hij terug. Is dit het dan? Wil ik dit nog wel? Ik begon te vluchten voor mijn leven. Op mijn werk vluchtte ik voor alle telefoontjes van klanten, thuis voor mijn kinderen. Al die vragen, al die verwachtingen. Ik kon de prikkels niet meer aan.’

Van psycholoog naar coach

Een vriendin raadt Maikel aan om een coach in te schakelen. Maikel: ‘Ik had al eerder hulp gezocht, van een psycholoog. Helaas zonder succes.’ Enigszins bitter lacht hij: ‘Ik herinner me nog goed het moment waarop ik – vijf minuten voor einde tijd – de deur van de psychologiepraktijk uitrende. Omdat ik écht naar een klant met een “crisis” moest. Eigenlijk was het crisis bij mezelf, maar dat had ik toen nog niet voldoende door.’

Op coachingsreis naar Spanje

Op het moment dat Maikel aan zichzelf toegeeft dat hij professionele hulp nodig heeft om de regie over zijn leven te heroveren, raakt alles in een stroomversnelling. ‘Na een korte online zoektocht kwam ik bij Priscilla uit’, vertelt hij. ‘De eerste zinnen op haar website waren volledig raak. Zij snapt het – dat dacht ik. Deze vrouw snapt waarmee ik worstel.’ Op 15 oktober houden Maikel en Priscilla een kennismakingsgesprek. ‘Twee weken later zat ik in het vliegtuig voor een individuele coachingsreis naar Spanje.’

 

 

Naar het buitenland om te veranderen

Naar Spanje?? Maikel overvalt zijn familie en vrienden behoorlijk met zijn besluit om hals over kop naar het buitenland te vertrekken. ‘Ze steunden me wel’, vertelt hij, ‘maar ze begrepen het niet echt. Toch had ik heel sterk het gevoel dat ik weg moest uit mijn dagelijkse omgeving. Omdat het me anders nooit zou lukken om te veranderen. Thuis bleef ik mezelf wegcijferen voor anderen – naar hun waardering en bevestiging hunkeren. Het werd tijd om mijn eigen gevoel te volgen.’

Wandelcoaching

Coachingsreizen in groepsverband zijn inmiddels vrij bekend, maar Maikel vond juist een individuele reis perfect. ‘Ik hoefde daardoor met niemand rekening te houden en kon me volledig richten op mezelf en het weekprogramma. Zonder prikkels van buitenaf. ‘s Morgens hielden we een sessie en ’s middags ging ik aan de slag met mijn opdrachten. We wandelden ook veel. Eigenlijk alles klopte aan deze reis. Het warme Spaanse weer, de prachtige Bed & Breakfast, een duik in het zwembad tussen alle emoties door, het uitzicht in de bergen.….en natuurlijk de coach. Priscilla is een hele warme, slimme en betrouwbare vrouw met een bijzonder inlevend vermogen.’

 

Coachingsreis Spanje Priscilla Vreudenhil Loopbaancoaching Zwembad

 

Stel jezelf een paar vragen

Tijdens de zesdaagse coachingsreis naar Spanje krijgt Maikel de nodige handvatten om zijn leven weer op orde te brengen. ‘Ik leerde mezelf al snel veel beter kennen’, zegt hij. ‘Priscilla luisterde goed, vroeg stevig door en kwam met geweldige oefeningen om mijn ingesleten gewoonten te veranderen. Ze leerde mij bijvoorbeeld eerst nadenken en dan pas praten. Ik worstelde altijd met het feit dat ik geen nee kon zeggen. Of het nu op de hockeyclub was, op het werk, thuis of in de ouderraad van de basisschool… ik zei “ja” tegen alles en iedereen. Sinds de reis stel ik mezelf eerst een paar vragen. Heb ik wel tijd? Wat moet ik ervoor opgeven als ik op dit verzoek inga? Voor wie doe ik dit? En wat levert het mijzelf op?’

Coaching in het buitenland voor mensen met veel verantwoordelijkheid

Maikel vond het prettig dat Priscilla haar coachingsprogramma op maat aanpaste waar nodig. ‘Om die reden zou ik deze coachingsreis naar het buitenland aan veel mensen aanbevelen. Bijvoorbeeld managers, maar ook ondernemers en vertegenwoordigers. Mensen die (te) veel verantwoordelijkheid dragen en bijvoorbeeld stress ervaren om opdrachten binnen te halen of een bedrijf in de lucht te houden. Mensen die constant van probleem naar probleem rennen en nooit kunnen ontsnappen aan de “spoedjes” van anderen. Zo was ik ook, maar zo ben ik niet meer na de coachingsreis naar Spanje. Ik weet nu waar mijn prioriteiten liggen.’

 

Coachingsreis Spanje Priscilla Vreudenhil Loopbaancoaching

 

Meer leuke dingen

Of Maikel ook nadelen ziet van de individuele coachingsreis? ‘Eigenlijk niet. Ik ben sindsdien veel bewuster bezig met mijn gevoel. In het dagelijks leven heb ik wel iets ingeboet aan spontaniteit, maar de nieuwe bedachtzaamheid komt mijn agenda en gezondheid ten goede. Ik doe nu ook bewust meer dingen die ik leuk vind. Niet alleen privé, maar ook in mijn werk. Zo neem ik geen telefoontjes meer aan en heb ik veel managementtaken in ons bedrijf losgelaten. Daardoor kan ik me weer meer richten op installatiewerk… mijn grote passie.’

Stuk beter

‘Ik heb nog elke dag iets aan de coachingsreis’, vertelt Maikel. ‘Ik ben er nog niet, maar het gaat steeds beter met me. Ik streef nu naar een balans van 80% leuk, 20% noodzakelijk in mijn leven. En als ik me een dag slecht voel, pak ik mijn werkmap van Priscilla er weer bij en voel ik me meteen een stuk beter.’

Wil je meer weten over de coachingsreis naar Spanje? Heb je net als Maikel twijfels over je loopbaan en je leven? Lees dan nog even door.

Reacties ( 0 )

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *

    Gratis tips voor meer werkplezier

    Vul je e-mailadres in en krijg een paar keer per jaar food for thought om jezelf nog meer te ontwikkelen.