Mijn passie vinden: hoe doe ik dat?

‘Weet je wat jij zou moeten doen?’

Ow nee hè, daar gaan we weer, denk jij. Was je er maar niet over begonnen. 

‘Een andere baan zoeken! Je hebt het al jaren niet naar je zin en elke keer als ik je zie, heb je het of over die saaie klussen of over één of andere collega die zijn werk niet goed doet. Je vindt er gewoon niks meer aan daar!’

Ze kijkt je met een strenge blik aan. 

Je weet het. Ze heeft een goed punt. Toch moet je er niet aan denken de zekerheid van je vaste contract op te geven. Zo zit je -in tegenstelling tot haar- gewoon niet in elkaar. 

‘Ik heb een hypotheek hoor! Hoe zie je dat voor je?’

Het stoort je dat je jezelf weer moet verdedigen. 

‘Dat heeft toch iedereen! Wat was je dan van plan? Nog 30 jaar daar werken?’ vervolgt ze. ‘Je ziet toch zelf ook wel in dat je daar niet gelukkig van wordt?’

Je onderdrukt een zucht. Alsof je zelf niet weet hoe slecht je in je vel zit de afgelopen tijd. 

‘Ga toch eens op zoek naar iets wat je echt leuk vindt. Dat heb ik je al zo vaak tegen je gezegd. Ga iets zoeken waar je passie ligt.’

Je schraapt je keel om iets te zeggen, maar slikt het in. Je passie zoeken, je hart volgen, je droom achterna gaan. Je hoort deze kreten steeds vaker, ook van familieleden, maar je hebt geen idee waar jij je passie zou moeten vinden of wat jouw droombaan is.  Als ze het toch allemaal zo goed weten: waarom geven ze dan ook niet wat gerichter advies waar je ook daadwerkelijk iets mee kan? 

 

Mijn passie vinden: ik heb geen idee

Misschien heb jij ook regelmatig beladen gesprekken over het vinden van jouw passie. Je wilt wel op onderzoek uit gaan, maar je weet niet hoe. Want wat is passie? Hoe ontdek jij je passie? Waar moet je zoeken naar wat bij je past? Hoe moet je beginnen? 

Kortom: hoe ga jij je passie achterhalen, zodat ook jij in de toekomst meer plezier beleeft aan je werk en je beter op je plek zit? 

Gelukkig heb ik als loopbaanadviseur voor jou, mens zonder passie, erg goed nieuws. In deze blog neem ik de opvallendste misvattingen omtrent het begrip ‘passie’ voor je weg. Daarna geef ik een gratis stappenplan, zodat jij op zoek kunt gaan naar jouw passie. En geloof me. Ook jij hebt een passie. 

 

Wat is passie?

Allereerst is ‘passie’ een nogal beladen begrip. Passie is niets anders dan iets doen dat je leuk vindt, iets waar je interesse ligt. Als je naar de definitie in de Van Dale kijkt, is ‘passie’ namelijk een ander woord voor: hartstocht, drift of hartstochtelijke liefhebberij. Iets waar jij energie van krijgt en voldoening uit haalt.

Misvatting 1: Iedereen heeft een passie voor werk

Als je de verkeerde, zwaarbeladen definitie hanteert voor ‘passie’, dan klopt dit niet. Echt niet iedereen maakt van zijn hobby zijn werk, zoals een kunstenares, profvoetballer of ornitholoog. Nogmaals: passie is een beladen, overkoepelend begrip. Totaal uit zijn verband gerukt en nietszeggend. Als jij om je heen kijkt, lijkt het er misschien op dat iedereen in jouw vriendenkring zijn werk heeft gemaakt van zijn ’passie’. Toch is dit niet waar. Er zijn hordes mensen die geen passie of hartstocht voelen bij het werk dat zij doen. 

Maar jij hebt waarschijnlijk wel interessegebieden en dingen die je leuk vindt om te doen, zogenaamde ‘micropassies’. Denk niet te groot. Misschien vind je schrijven leuk, houd je van organiseren of vind je het leuk andere mensen aan te sturen of kennis over te dragen. Dit is vast binnen jouw (nieuwe) baan te integreren. 

Misvatting 2: Passie is de enige weg naar geluk 

Nee hoor! Zonder passie ben je ook in staat gelukkig te zijn. Alleen maakt werken vanuit een (nieuwe) passie je werkzame leven wél interessanter. Het is daarom altijd de moeite waard om te achterhalen wat jij leuk vindt om te doen.

 

Mijn passie vinden: hoe doe ik dat?

Misvatting 3: Mijn passie moet geld opleveren 

Hoezo? 

Het gaat erom dat jij positieve energie haalt uit het doen van dingen die van waarde voor je zijn. Of dit nou wel of geen geld oplevert. Dit kan dus ook vrijwilligerswerk zijn of een hobby.  

Misvatting 4: In mijn passie ben ik goed

Dat hoeft niet. Natuurlijk is er vaak een overeenkomst en word je ergens beter in als je er tijd in steekt, maar waarom zou hockey of schaatsen niet leuk zijn als je er op latere leeftijd mee start en dus nooit wereldkampioen wordt?

Kortom: er zijn nogal wat misvattingen omtrent het begrip ‘passie’. Til niet te zwaar aan de zwaar beladen definitie, dan zul je zien dat ook jij meerdere passies hebt. Groot of klein. 

 

Direct ontdekken wat jouw passies zijn?

Dat kan! Ga gelijk aan de slag met het volgende gratis stappenplan

 1. Maak een lijst van minstens 10 onderwerpen of activiteiten die jij nu interessant vindt. Dit hoeven niet persé alleen maar werkgerelateerde dingen te zijn. Schrijf gewoon op- zonder lang na te denken- waar jij energie van krijgt en je graag in verdiept. Dit zijn jouw micropassies. 
 2. Noteer waar jij je tijd aan zou besteden als geld geen issue was. Wat zou jij het allerliefst willen doen? 
 3. Schrijf op wat jij aan het eind van je leven in ieder geval gedaan wil hebben. Waar wil je op terugkijken als je straks oud bent? Wat wil jij hebben bereikt?
 4. Kom in actie om jouw interesses ook daadwerkelijk te ervaren. Begin die nieuwe hobby, bekijk die instructiefilmpjes of start met dat vrijwilligersproject. Alleen op die manier kom je erachter of je dit ook echt leuk vindt. Zo niet? Geen probleem! Dan start je met de volgende activiteit.

 

Veel succes en plezier met het zoeken van je (nieuwe) passie! Ontdek je liever samen met een ervaren loopbaanadviseur wat je passie is? Dat kan natuurlijk ook. Ik help je graag met het vinden van jouw passie en het nemen van de bijbehorende vervolgstappen. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.   
Reacties ( 0 )

  Laat een reactie achter

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *

  Gratis tips voor meer werkplezier

  Vul je e-mailadres in en krijg een paar keer per jaar food for thought om jezelf nog meer te ontwikkelen.