In kleine stapjes naar je grote plannen

One day or day one, you decide. Een prachtige quote, vind je niet? Ik vond hem op mijn Facebooktijdslijn. En hij raakte mij. Begin dit jaar stelde ik me dezelfde vraag. Blijf ik wachten op ‘een dag’ om mijn droom waar te maken? Of maak ik van vandaag ‘dag één’ dat ik eraan werk? 

Plannen? Welke plannen?
Al jaren droom ik ervan om in Zuid-Europa te wonen, een B&B te openen en wandelcoaching aan te bieden. Ik ben gek op de relaxte cultuur, het warme klimaat en het mediterrane eten. Maar je kunt het al raden: mijn plannen verdwenen in de koelkast. Want ik was gesetteld. En mijn gezin wilde niet echt mee. Die koelkast? Daar lagen mijn plannen goed.

Plannen afgestoft
Tot eind vorig jaar. Iemand vroeg me welke toekomstdromen ik nog heb. Bam! Die simpele vraag bracht alles weer naar boven. De koelkast ging weer open. Een maand later zat ik samen met twee collega’s. Toen drong het tot me door: nietsdoen brengt me absoluut geen stap dichter bij mijn plannen. Ik begon na te denken. Wat precies trok mij zo ongelooflijk aan in mijn plannen? Toen ik het antwoord gevonden had, werd het ineens véél makkelijker om te beslissen welke stappen ik moest zetten. En wat ik meteen al kon doen en uitzoeken.

Plannen in stappen
Het eerste wat ik deed? Praten met mijn man. Zuid-Europa, is dat haalbaar of niet? Een volgende stap: praten met enkele coaches die in het buitenland wonen. Daarna: plannen maken om een weekje naar Spanje te gaan. En 5 maanden na mijn eerste stap begon ik aan een weekje Spanje. Ik wilde nagaan of mijn idee wel klopte. Ver weg van mijn dagelijkse beslommeringen deed ik inspiratie op om het verder uit te werken.

Wat ik uit al die maanden leerde? Wanneer je van die one day je day one maakt, zet je alles in beweging. Je komt in actie. En actie inspireert. Je kijkt automatisch naar de volgende stap. Die motiveert je op zijn beurt om de volgende stap te zetten. En om zo je plannen waar te maken.

Kaizen: plannen in kleine stapjes
One day or day one, you decide hangt nauw samen met Kaizen. Een Japanse techniek om in kleine stappen je dromen waar te maken en je loopbaan of je dagelijkse leven te veranderen. De techniek bestaat uit 6 kleinere technieken:

 1. Stel makkelijke vragen.
 2. Denk makkelijke gedachten.
 3. Voer simpele acties uit.
 4. Los kleine problemen op.
 5. Geef jezelf kleine beloningen.
 6. Herken kleine momenten.

Eén grote stap = angst, uitstel en afstel
Met de 6 technieken stuur je je hersenen om je natuurlijke reflex niet te volgen. Je automatische piloot doet je bijvoorbeeld ademhalen en slapen. Je overlevingsinstinct – die natuurlijke reflex – laat alarmbellen rinkelen en rode lichten aanfloepen. Uit angst voor iets wat je niet gewend bent, vecht je terug of vlucht je weg. Je creatieve vermogen doet je veranderen en ontwikkelen.

De 3 reageren ook in die volgorde op prikkels: automatische piloot – overleving – creativiteit. Alleen: je creativiteit begint pas te werken wanneer je overlevingsinstinct stopt met vechten tegen iets nieuws. Het is die overlevingsdrang die grote veranderingen dwarsboomt. Die wakkert je angst vaak onbewust aan en geeft je 101 redenen en argumenten om je plannen uit te stellen. Of helemaal van tafel te vegen.

Met kleine, makkelijke stappen bereik je je grote doel
Kaizen omzeilt dat vluchtgedrag en activeert je creativiteit. Hoe? Met onwijs kleine, makkelijke stappen. Zo maak je die grote plannen en veranderingen bereikbaar. Je reageert minder op angst. Want in 1 keer van a naar z springen? Dat is te moeilijk. Daardoor geef je op.

Via stappen over b, c, d en andere kleine stations gaat het véél makkelijker. Je bent trots dat je die stap gezet hebt. Je kijkt uit naar het volgende stapje. Langzaam sluit je al je vluchtwegen af. Bij elke stap bouw je je angst voor z af. En na een tijdje is z helemaal niet zo ver weg of eng meer.

Kaizenstapjes naar je nieuwe loopbaan of leven
Kaizen gebruiken in je leven en je loopbaan? Dat is makkelijker dan je denkt. Begin met jezelf enkele dagen dezelfde makkelijke vraag te stellen. Bijvoorbeeld:

 

Welke ene kleine stap kan ik nu al zetten in de richting van mijn doel?

 

Veel kleine stapjes maken één grote stap
Heb je het antwoord gevonden? Stel je voor dat je dat stapje zet. En vorm je gedachte om tot een klein stapje dat je een tijdje herhaalt. Een belachelijk klein stapje. Zo kom je in beweging en ga je vooruit. One day wordt day one. Trek voor elke stap 5 minuten per dag uit. Of desnoods maar 1 minuut. Zo verdwijnt je weerstand en krijg je honger naar meer.

Wil je een nieuwe weg in met je loopbaan? Zoek elke dag 5 minuten naar vacatures. Wil je je kans als zzp’er wagen? Google elke dag 5 minuutjes om informatie te zoeken of om te ontdekken hoe je toekomstige collega’s het aanpakken. Moet je een joekel van een rapport schrijven? Schrijf elke dag 1 alinea. Wil je niet meer overwerken? Ga elke dag 1 minuut vroeger naar huis. Kun je je mails niet meer de baas? Trek elke dag 5 minuutjes uit om je mailbox op te schonen. Je zult zien: na 1 week sta je al flink wat verder. En na een maand heb je een berg verzet.

ReStart: in kleine stappen naar je plannen
Hoe het met mijn eigen plannen afgelopen is? ReStart, mijn individuele coachingsreis in Spanje, is er. De eerste geïnteresseerde schreef zich in nog vóór de pagina op mijn website stond. Al ben ik nog niet bij mijn z. Ik ben wél al een heel eind op weg. En dat is verder dan ik ooit had gedacht te komen!

Ook jij hebt vast plannen of een droom. Ik help je om ze in kleine stapjes waar te maken. Met personal coaching, loopbaanadvies of sollicitatietraining. Of een coachingsreis in Spanje :-).

 

Welke plannen heb jij in de koelkast gezet en wil je waarmaken?

Plaats een reactie hieronder

Reacties ( 0 )

  Laat een reactie achter

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *

  Gratis tips voor meer werkplezier

  Vul je e-mailadres in en krijg een paar keer per jaar food for thought om jezelf nog meer te ontwikkelen.