Kunnen + willen = talent

Iedereen heeft genoeg sterke punten om de dingen te doen die we gráág doen. Toch voelen we ons vaak niet vrij om daarop in te zetten. Wil je weer meer plezier in je werk? Ontdek én gebruik dan jouw talenten.

Gameontwikkelaar in wording
Tien jaar is hij, mijn oudste zoon. Het is voor hem niet altijd gemakkelijk om iets te vinden waar hij zijn ei in kwijt kan. Maar nu heeft hij het gevonden. Al dagenlang is hij druk bezig met de ontwikkeling van een game om de tafels te leren. Als verrassing voor zijn broertje die tafels leren maar niets vindt. Zijn ogen glimmen als hij erover vertelt. Als moeder vind ik het fantastisch om hem zo te zien genieten. Zo komen zijn talenten en interesses mooi samen. Als loopbaancoach denk ik: houd vast aan deze talenten als je groot bent, jongen. Blijf je hart volgen. En blijf doen waar je goed in bent, en waarin je zoveel plezier hebt!

Over willen en kunnen
Veel klanten vertellen me dat ze niet de vrijheid voelen om ‘iets te willen’. Omdat we een gezin onderhouden, een hypotheek moeten aflossen, en terughoudend zijn om in iets nieuws te springen. Met een daling van jouw energiepeil als gevolg. Wil je weer meer plezier in je werk? Ontdek én gebruik dan jouw talenten. Nu het zo moeilijk is om nieuw werk te vinden, is het zelfs essentieel! Want je haalt het niet met de dingen die je redelijk kunt. Wél met datgene waarin je uitblinkt: je échte sterke punten, je talenten.

Talenten doen jou groeien
Gallup, een belangrijk Amerikaans onderzoeksbureau, deed een onderzoek bij bedrijven. Wat blijkt? Werkgevers investeren veel geld, tijd en energie om de zwakke punten bij hun personeel te verbeteren. Daardoor vindt maar 20 procent (!) van de werknemers dat zijn talenten optimaal worden benut. Een gemiste kans, vindt Marcus Buckingham, een Brits-Amerikaanse onderzoeker. Want je kunt alleen groeien en goed presteren door in te zetten op je sterke punten. Nooit door je te richten op de verbetering van zwakke punten. Wat wijst het onderzoek van Gallup nog meer uit? Als werknemers wél de kans krijgen om te doen waar ze goed in zijn, dan werken ze productiever en zijn ze meer tevreden.

Plezier als cruciaal ingrediënt
Jij gaat dus liever naar je werk als jouw werkgever inzet op jouw sterke punten. Is dat dan de sleutel tot succes? We missen nog één belangrijk element: plezier. Want welke kenmerken heeft een talent?

 1. Je bent er goed in.
 2. Plus: je doet het graag.

Zoals Marcus Buckingham zegt: gebruik je voor een opdracht vaardigheden die je goed kunt, maar waaraan je geen plezier beleeft, dan ben je blij dat die taak erop zit. Je voelt je moe. Zet je je sterke punten in? Dan krijg je energie en voldoening. En voel je je sterker. Herkenbaar?

Ontdek jouw natuurlijke talent
Waarin ben je goed, en wat doe je graag? Lastig vraagstuk?
Beantwoord de vijf onderstaande vragen. En ontdek zo jouw sterke punten.

 1. Als mensen jou om advies of hulp vragen, waarover gaat het dan?
 2. Vraag aan anderen: wanneer zie jij mij in mijn element?
 3. Welke taken trek je in jouw team naar je toe?
 4. Noem jouw vijf favoriete bezigheden.
 5. Wat deed je als kind graag?

Lees je antwoorden even opnieuw. Zie je de overeenkomsten? Dát zijn jouw talenten. Ze laten je als mens groeien en bloeien – op je werk én thuis.

Wil je meer uit je talenten halen? Ik help jou daarbij. Kijk hier wat we samen kunnen doen.

Reacties ( 0 )

  Laat een reactie achter

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *

  Gratis tips voor meer werkplezier

  Vul je e-mailadres in en krijg een paar keer per jaar food for thought om jezelf nog meer te ontwikkelen.